zaterdag 1 september 2012

Zaterdag 1 september

Vandaag stond er weer een kleutergymles op het programma.
Zoals altijd begin ik met het controleren van de namen, dit keer mocht iedereen op de dikke mat gaan zitten als zijn/haar naam werd genoemd.

Daarna zijn we met twee spellen gestart.
Bij het eerste spel rende iedereen door de zaal. Zodra ik 3x met de blokjes klapte, moest er goed opgelet worden. Dan kwam er namelij keen opdracht. Ik heb een aantal opdrachten gegeven:
- op de lange mat gaan zitten
- op de dikke mat gaan zitten
- 2 rode dingen aantikken en daarna op de grond zitten
- 2 blauwe dingen aantikken en daarna op de grond zitten
- de grond aantikken en verder rennen.

Het tweede spel dat we deden was: 'Wie niet lopen wil'.
Lopen werd daarna nog vervangen door andere woorden zoals, kruipen, rennen, springen, hinkelen.

Na deze twee spellen zijn we begonnen met het gymmen. Vandaag stonden onderstaande toestellen opgebouwd.

2 banken aan de trapezestokken. Hierbij kon er geoefend worden met balanceren op een labiel vlak van laag naar hoog. Het afspringen is voor veel kinderen nog een beetje eng, aangezien de bank dan wiebelt. Met hulp ging dit echter wel goed.

Een wandrek met een touw erdoor. De bedoeling was dat de kinderen hier het touw gingen volgen. dus eerst omhoog, vervoglens opzij, dan een stukje omlaag, weer opzij, weer omhoog, weer opzij en tot slot omlaag. Hierbij hebben de kinderen geoefend met het klauteren in diverse richtingen.

Bij de eerste trapezoide klommen de kinderen omhoog. Vervolgens liepen ze over de bank heen. Sommigen konden zelfs al op hun tenen lopen! Op het einde sprongen ze van de trapezoide af.

Hier waren drie verschillende kasten. Hierdoor konden de kinderen zelf kiezen op welke hoogte ze wilden. Het was de bedoeling dat ze met het touw naar de overkant zwaaiden. Hier sprongen ze dan op de lange matten er van af.

Van matje naar matje springen. Hier kon dus geoefend worden met het verspringen. De matjes heb ik gedurende les steeds een stukje verder uit elkaar gelegd.

Vanuit de plank konden de kinderen hier een rol voorover maken op de dikke mat. De bedoeling was eigenlijk om van te voren aan te rennen en dan te springen, maar dit bleek voor de meesten nog te lastig. Hierdoor gingen de meeste kinderen op de plank zitten en maakten vervolgens de koprol op de mat.

Halverwege de les hebben we nog een paar dingen met het parachutedoek gedaan.
Eerst gingen we golven maken, van klein tot groot.
Daarna hebben we nog het liedje van 'zo gaat de molen' gedaan. Hierbij lopen de kinderen rondjes met het parachutedoek. Zodra het snellere stukje begint draait iedereen zich om en 'rennen'we rondjes de andere kant op. Dit vinden de kinderen altijd erg leuk!

Aan het einde van de les mochten er weer twee kinderen een spel uitkiezen.
Vandaag werd er gekozen voor het zigeunerkindje en voor tikkertje.
Bij tikkertje laat ik de kinderen die af zijn altijd op een dikke mat zitten. Zelf zit ik hierbij. Op deze manier kan ik goed overzicht houden over de hele zaal en opletten wie er af zijn.
Tikkertje vinden de kinderen ook altijd erg leuk!

Ik zou het leuk vinden als jullie een berichtje achter laten na het lezen.

Tot de volgende week!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten